kitap

AŞÇILARIMIZIN OKUMASI GEREKEN ÖNEMLİ ESERLER

-Orhun Abideleri

-Divan-ı Hikmet

-Divan-ı Lügatit Türk

-Kutadgu Bilig

-Dede Korkut Öyküleri

-Türk Yemek Antropolojisi Yazıları

-Yemek ve Kültür Dergisi

-Metro Gastro

-Food in Life

-Jamie Magazine

-Yemek Zevki

-Kids Gourmet

-La Cucina İtaliana

-Gourmet Styling

-Lezzetin Tarihi (Prof.Dr.Zeki Tez)

-Slow Food Devrimi (Carlo Petrini&Göğü Padovani)

-Yemekte Tarih Var (Ayşegül Avcı&Seda Erkoç&Elvin Otman)

-Kahveniz Nasıl Olsun?(Beşir Ayvazoğlu)

-Damak Tadının İzinde(Vecdi Seviğ)

-MutfaktakiFelsefe(Francesca Rigotti)

-Doğunun Armağanı Baharat Yolculuğu (Paul Freedman)

-Kasap (Emine Gürsoy Nasakali&Hilal Oytun Altun)

-İnsanın Yeme Tarihi(Tom Standage)

-Tarih Boyunca Yemek Kültürü(Murat Belge)

-Tarih Süzgecinde Mutfak Kültürümüz(DenizGürsoy)

-Damakta Kalan Tatların Akılda Kalan Adları(Önder Şenyapılı)

-Gerçek Ekmek ve Ekmekle İlgili Tüm Gerçekler(Emine Şahin)

-Lezzet Fetihleri(Micheal Krondol)

-Uluslararası Gastronomi (Mehmet Sarı Işık)

-Aşçının Kitabı(Boğas Piranyan)

-Osmanlı Hanımları Mutfakta(İrvin Cemil Schick)

-Selçuklu Mutfağı(Ömür Akkor)

-Tarihten Tarifine Bulgur(Seçil Kenar)

-Damak Tadının Tarihi(Paul Freedman)

-Lezzetin Fizyolojisi ya da Yüce Mutfak Üzerine Düşünceler (Jean Anthelme Brillat-Savarin)

-Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Üretim Teknolojisi(Şerife Ünüvar)

-Osmanlı Mutfak İmparatorluğu(Mary Işın)

-Mesleğimiz Aşçılık Sanatımız Pişirmek (Aydın Yılmaz)

-Türkiye’de Yemek Kültürümüz(Cavit Akın)

-Aşevi(Hacıbeyzade Ahmed Muhtar)

-Tabahat(Mehmet Soykan)

-İstanbul’un Lezzet Tarihi(Artun Ünsal)

-Sarayda Bir Fincan Kahve(Milli Saraylar Daire Başkanlığı Yayınları)

-Melceüt-Tabbahin(Aşçıların Sığınağı)

-Türk Mutfağı Sempozyumu Bildirileri

-Ali Eşref Dede’nin Yemek Risalesi

-Yemek Kitabı(Hadiye Fahriye)

-Tatlıcı Başı

-Yemek Sosyolojisi(Soner Torlak)

-Yemek Sosyolojisi(Hayati Beşirli)

-Türk Kahvesi(Emine Gürsoy Naskali)

-Haklı Zevk ve Sağlık Üzerine(Platina)

İnsanlık süreci varolduğundan bu yana yiyecek-içecek hizmetleri – teknolojileri ya da her ne isim altında barındırmak istersek devam etmiştir ve bu süreç yine insanlık tarihi ortadan kaybolana kadar da devam edecektir.

Bilgiler de gerekli kaynaklar da derya deniz tabir-i caizse.

Bunlar inceleyebilme fırsatı bulduğum kaynaklardan birkaçı.

Kaynakların sahiplerine,şuanda aramızda olan-olmayan kaynak taraması yapan ve bu hizmete gönül veren kişilere,kurumlara ve yayınevlerine minnetle..

ECEM AKAY

GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ ve
MUTFAK SANATLARI BÖLÜMÜ 3.SINIF ÖĞRENCİSİ