BİZDEN HABERLER
Türk Mutfağına Zarar Veriyorlar..!
İSTANBUL- İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği-İSPAD Başkanı Yahya Erdoğan “Türk mutfağı ve Türk aşçılığını yavaş yavaş bitiriyorlar”dedi. Son yıllarda Türk mutfağı adıyla ortaya çıkarılan bazı yemeklerin, Türk mutfağıyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirten Erdoğan, “Füzyon mutfağı diye bir şey çıkardılar. Yenilik diye ortaya attıkları ve Türk mutfağına yakışmayan yöntemlerle mutfağımızı yokediyorlar” şeklinde konuştu.

İSTANBUL- İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği-İSPAD Başkanı Yahya Erdoğan “Türk mutfağı ve Türk aşçılığını yavaş yavaş bitiriyorlar”dedi. Son yıllarda Türk mutfağı adıyla ortaya çıkarılan bazı yemeklerin, Türk mutfağıyle uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirten Erdoğan, “Füzyon mutfağı diye bir şey çıkardılar. Yenilik diye ortaya attıkları ve Türk mutfağına yakışmayan yöntemlerle mutfağımızı yokediyorlar” şeklinde konuştu.



Türk Tanıtma Vakfı-TÜTAV ile dünyanın bir çok ülkesine giderek yıllarca Türk mutfağını tanıtmak için gerçek Türk yemekleri sunduklarını ve dünyanın sundukları lezzete herkesin hayran kaldığını belirten Yahya Erdoğan şunları söyledi:



TÜRK MUTFAĞI DİYE UYDURMA BİR MUTFAK SUNUYORLAR
”Türk mutfağına iyilik yapmak istiyorlarsa sunum şekline katkıda bulunsunlar. Yemeğin özüne dokunarak onu ortadan kaldırıyorlar. Lezzetini bozuyorlar. Tabakta sunum şeklini düzeltip, kepçe ve dökme anlayışından uzaklaşarak süslü bir şekilde sunarsak dünya mutfakları arasında yerimizi alabiliriz. Dünyanın neresine gitsek Türk mutfağını tanımıyorlar. Anlatınca ve yaptığımız yemekleri tadınca peşimizden ayrılmıyorlar.”
Yahya Erdoğan, Türk yemeklerinin uydurma isimlerle sunulması yerine asıl adlarıyla dünyada tanıması için çaba gösterilmesi gerektiğini belirterek ”İmam bayıldı, hünkar beğendi gibi yemeklerimize yabancı adlar takarak ne yapılmak isterniyor?” dedi.



YARIŞMALARDA GERÇEK TÜRK MUTFAĞI TEMSİL EDİLMELİ
Yahya Erdoğan geçtiğimiz günlerde Antalya"da yapıylan aşçılar yarışmasını izlediği ve orada genç aşçıların Türk mutfağı diye sundukları yemeklerin hiçbirinin Türk mutfağını temsil etmediğini belirterek “Genç aşçılara önceylikle özümüz olan Türk mutfağını iyice öğretmeliyiz. Ondan sonda dünya mutfaklarını öğrenmeliler” dedi.



EXECUTIVE CHEF NE DEMEK, AŞÇIBAŞIYA NE OLDU?
Öte yandan aşçılık mesleğinin ayaklar altına alındığını belirten Yahya Erdoğan, kendini mutfakta henüz ispat etmeyen kişilerin kartlarına "executive chef” yazarak dolaştıklarını belirterek şöyle devam etti:
”Bir kere executive chef ne demek? Aşçıbaşı ismine ne olmuş. Öz be öz Türkçe. Öbürünü yapancı ülkelerde çalışırken kullanabilirsiniz. Ama Türkiye"de aşçıbaşı, aşçı yardımcısı, aşcı yamağı gibi isimler mutfağımızın öz be öz malı olan ve dedelerimizin yıllardır onurla taşıdığı isimlerdir. Onlar bu isimlerle Türk mutfağını bu günlere getirmişlerdir. Osmanlı sarayında bile padişahın aşçıbaşısı denilirdi. Hiç padışahın executive chef"i denildiğini duydunuz mu?



AŞÇILIK MESLEĞİNİ KORUMALIYIZ
Özentiden kaçarak gerçek Türk mutfağını korumalıyız. Mesleğimizi korumalıyız. Herkes beyaz gömlek giyip mutfağa giremez. Ne demişler her işi erbabı bilir. Hayatında mutfağa girmemiş kişilerin aşçı önlüğü giyerek bizleri kullanmasına izin vermeyelim. Bizim adımıza hareket edecek bir çok dernek var. Meslek dışından gelerek önlük takıp aramıza girmek isteyenler sadece bizleri kullanmak için ortadadırlar. Federasyonlar, dernekler aşçılık mesleğine gönül veren kişilerin faaliyette bulundukları yerlerdir. Bizce onların yaptıkları faaliyetlere destek vermemiz yeterlidir. Ancak onların dışında ve meslek dışından gelerek vaatte bulunan kişilere aşçıların prim vermemeleri gerekmektedir. Mutfağı aşçıbaşı bilir. Meslek kimliğimizi korursak dünyada Türk aşçısının bileğini kimse bükemez. Hepimizin birlik ve beraberlik olma dönemi geldi de geçiyor bile.”



DİĞER HABERLER
İSPAD HOSTECH BY TUSİD FUARINA KATILACAK
İTÜ VE İSPAD AYEMDEN ORTAK ETKİNLİK
DEKOR KURSUMUZ SONA ERDİ
AYDIN YILMAZ USTAMIZI KABRİ BAŞINDA ANDIK
İSPAD 'AYDIN YILMAZ'I ANMA PROGRAMI ETKİNLİĞİNİN PROGRAMINI AÇIKLADI.
İSPAD BAŞKANI SAYIN ALPARSLAN İLE SÖYLEŞİ...
İSPAD ÜSTAT'I ANMAYA HAZIRLANIYOR...
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN
İSPAD MANİSA NİHAL AKÇURA TURİZM MESLEK LİSESİNDE
PASTACILIK KURSUMUZ SONA ERDİ
İSPAD PANELLERİ BAKIRKÖY KIZ MESLEK LİSESİNDE
BAŞKANIMIZ KURSUMUZU ZİYARET ETTİ
İSPAD SAYIN SARIGÜL'ÜN RESMİ TWEETER HESABINDA!
AYDIN YILMAZ EĞİTİM MUTFAĞI PASTACILIK KURSU
DERNEĞİMİZ BAL FUARINA KATILDI
DERNEĞİMİZ BURSA GASTROFESTTE
ÜYELERİMİZLE AŞURE KEYFİ
KURSİYERLERİMİZ SERTİFİKALARINI ALDI
DERNEĞİMİZ AŞÇILAR FESTİVALİNE RENK KATTI
İSPAD 29.MENGEN AŞÇILAR VE TURİZM FESTİVALİNE KATILIYOR
DUYURULAR
Web sitemizi yeniledik

GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUZ

Taşındık....

TEMSİLCİLERİMİZ
BASINDA BİZ
FOTO GALERİ
VİDEOLAR

İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği

İletişim Hattı : 0212 216 57 76 Bilgi : info@ispad.org.tr
İstanbul Profesyonel Aşçılar Derneği
Türkiye Aşçılar Federasyonu Üyesidir.